Walaupun kita ada hak sebagai pengguna, tapi bila menegur tu biarlah sopan sedikit..

Wednesday, 11 May 2011
Keywords : , , ,

Assalamualaikum. Masuk blog ni mesti kena beremosi sikit.

Tadi aku dan kawan-kawan aku pergi makan di kedai makan area Serdang. Kat Serdang ni, tempat makan yang best dan murah adalah dekat padang. Bukan padang berumput tu. Memang tempat tu dikenali sebagai padang.

Bang, bagi saya barli suam..Nasi goreng kampung satu. Itu yang aku order.

*************

Tak lama lepas tu makanan yang aku order pun sampai. Aleh-aleh nasi goreng kampung yang aku order tu ada telur mata. Kalau mereka yang cerewet, tentu dah marah-marah tukang ambil order tu.

"Saya takde pun order telur mata ni!" Yela..sebagai pelanggan kita boleh je nak pertahankan hak kita. Cara dan bagaimana tu yang membezakan. Ada yang sanggup memalukan orang lain dikhalayak ramai. Ada yang bertindak secara profesional dan ada yang tak ambil kisah benda yang kecil sebegitu.

Kalau aku? Aku pilih yang ketiga. Entri ni terhasil setelah aku melihat sendiri kekecohan yang berlaku antara pembeli / pelanggan dengan penjual.

So, kalau kita nak menegur kesalahan orang lain, tegurla dengan bijaksana. Jangan lupuskan terus sikap ketimuran kita yang penuh dengan sikap sopan santun dan berbudi bahasa.

Comments (13)

kalau first time time sampai situ maybe tak tahu..mana la tahu semua nasi goreng ada free telur ke kan?

aku pernah jumpa 1 kedai ni kat terengganu..setiap nasi goreng dapat free ayam goreng..tak kisah nasi goreng apa..

Reply To This Comment

betul, Islam mengajar adab di dalam pergaulan sekalipun di dalam medan peperangan..

my recent post...ustazah yang cantik

Reply To This Comment

@Faris Adli

kalau first time..

Reply To This Comment

@Hamba Ilahi

yup..betul..

Reply To This Comment

tegurlah dengan bersopan. ada orang yang menegur secara kasar dan tengking2, mungkin menunjukkan bahawa dia berpengetahuan tetapi dengan berbuat begitu, sudah menunjukkan dia tidak mempergunakan pengetahuannya dengan baik.

jom baca kenapa begitu liat?

Reply To This Comment

erm..
betol tu..
x baik la malukan orang..
cube kalau kita yg di malukan..
pe plak kita rasakan..

Reply To This Comment

hoyeah padang. kedai depan skali ada tikus. tp sedap gak kedai tu. hahaha

Reply To This Comment

@nub besor2 lak tu..

Reply To This Comment

Betul betul.

Tak salah tegur elok elok. Nanti kalau terjadi pulak kat kita, orang pon akan tegur kita secara baik.

Hehehe motivasi pulokk.

Btw, nice entry :)

Reply To This Comment

akak jenis tak kisah..sabar...heee..

Reply To This Comment

hehe..so kena byr harga telur lah ni?akak selalu kena.order nasi lain dpt nasi lain.order mee dpt bihun.geram gak.air selalu salah.tp org melayu ni kenalah jg tutur kata kan.akak telan jek walau hati gerammmm .dah lapar kan,nak tgu 30 minitt lagi ke?tak sanggup den

Reply To This Comment

@Kay Masingan

betul tu..

Reply To This Comment

takut nak tegur.. diam ja reti.. hehehe

Reply To This Comment