Shortcut key yang berguna untuk dipelajari!

Saturday, 4 December 2010
Keywords : ,

Penggunaan pintasan keyboard (shortcut key) akan lebih memudahkan pengguna untuk melakukan sesuatu task pada sistem pengoperasian. Di sini aku kongsi bersama berkaitan dengan penggunaan shortcuts key ni. Semoga kita dapat manfaat bersama.

Aku lebih selesa guna Bahasa Inggeris untuk bercakap tentang term berkaitan komputer ni sebab lebih mudah faham daripada dialih bahasa kepada Bahasa Melayu. Ini antara shortcut key yang boleh kita guna.

Windows key + R = Run menu
ALT + Tab = Switch between windows
ALT, Space, X = Maximize window
CTRL + Shift + Esc = Task Manager
Windows key + Break = System properties
Windows key + F = Search
Windows key + D = Hide/Display all windows
CTRL + C = copy
CTRL + V = paste
CTRL + A = select all
CTRL + X = cut
CTRL + Z = undo
[Ctrl] and [Esc] = Open Program Menu
[Ctrl] and [F4] = Close active document or group windows (does not work with some applications)
[Alt] and [Esc] = Switch between running applications
[Alt] and letter = Select menu item by underlined letter
[Alt] and [F4] = Quit active application or close current window
[Alt] and [-] = Open Control menu for active document
[F1] = Open Help for active application

Yang ini tentu jarang kita gunakan.

Windows + M = Minimize all open windows
Shift + Windows + M = Undo minimize all open windows
Windows + F1 = Open Windows Help
Windows + Tab = Cycle through the Taskbar buttons
Windows + Break = Open the System Properties dialog box
Left ALT +left SHIFT +PRINT SCREEN = Switch High Contrast on and off.
Left ALT +left SHIFT +NUM LOCK = Switch MouseKeys on and off.
SHIFT five times = Switch StickyKeys on and off.
NUM LOCK for five seconds = Switch ToggleKeys on and off.
Right SHIFT for eight seconds = Switch FilterKeys on and off.

Banyak lagi shortcut key yang boleh digunakan. Aku rasa ini dah cukup untuk info kita bersama.

Comments (15)

nice bro, kdg2 lupa juga

Terkini : Ini Fakta Bukan Auta

Reply To This Comment

@suffer8zine TQ bro.. =))

Reply To This Comment

asal aku dah rase dah tau benda nie sume zali..hahhaa

Reply To This Comment

tx bro! XD

Reply To This Comment

@Anonymous kau memang tergolong dalam golongan orang-orang yang bijak!

bgus2..

Reply To This Comment

@athirah salleh

welcome..singgah lg k..

Reply To This Comment

ada yang da biasa guna..tapi ada yg macam susah nak ingat je..huhu

Reply To This Comment

@sfatimahzj kena praktikkan selalu...baru leh ingat..TQ ye..

Reply To This Comment

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

eeemmm tak selalu pakai iteww yang lupa.... tapi ade gak yang pakai mmg mudah..... infor yang bagus ni nak praktikkan lahhh agar tak lupa

Reply To This Comment

suke gune shortcut..especially bile gune laptop n tak bwk mouse ;)

Reply To This Comment

Nice info! :D smua ni akan mmbantu klu lupa nak bawak mouse..

Reply To This Comment

Thanx for da info c=

Reply To This Comment

Thanx for da info c=

Reply To This Comment

@Nur Liyana J
welcome..

Reply To This Comment